Graffiti en Street art buiten de genderbias
Onderzoek naar vrouwelijke urban art kunstenaars
In deze (pre-master) scriptie wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van de onbekendheid van vrouwelijke urban art kunstenaars in het Westen (Verenigde Staten en Europa). De urban art cultuur bestaat uit zowel Street art als graffiti die in de openbare ruimte worden gemaakt. Deze kunstvormen worden vaak als vandalisme bestempeld, zoals het krantenartikel van Michel Schermer in de NOS op het voorblad laat zien. Kunstenaars gebruiken deze kunstvormen om te ontsnappen aan de alledaagse beperkingen die opgelegd worden door de samenleving waarin ze leven. Opvallend is dat in deze cultuur een genderdualisme lijkt te bestaan tussen man en vrouw. Dit onderscheid staat centraal in deze scriptie.
De urban art cultuur is vanaf de jaren zeventig ontwikkeld tot de cultuur zoals we het tegenwoordig kennen. Tijdens deze ontwikkeling, ontplooide ook de vrouwenbeweging verder in de vorm van de tweede en derde feministische golf. Deze ontwikkelingen hebben invloed gehad op de urban art cultuur. Desondanks blijkt uit de cijfers van de autoriteiten, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, meer mannen dan vrouwen te participeren aan deze cultuur. Naarmate er meer onderzoek werd gedaan naar de urban art cultuur werd geconcludeerd dat eerdere cijfers van autoriteiten niet accuraat zijn. Er nemen namelijk meer vrouwen deel aan deze cultuur dan uit de cijfers blijkt.
Daarnaast blijken studies naar de urban art cultuur een significante rol te spelen in de onbekendheid van vrouwen. In de onderzoekspublicaties vanaf het ontstaan van deze cultuur tot de vierde feministische golf, komen er aanzienlijk minder vrouwelijke urban art kunstenaars aan bod dan in de publicaties vanaf de vierde feministische golf. De onderzoekers van deze cultuur bleken vooral mannelijk te zijn en werden daardoor makkelijker in deze cultuur opgenomen. Vrouwelijke onderzoekers voelden zich tot de vierde feministische golf niet veilig in de cultuur. Uit verschillende studies blijkt dat na de #MeToo-beweging vrouwen zich veiliger voelen binnen de urban art cultuur en komen er ook meer kunstenaressen in de publicaties aan bod.
Lees hier de volledige scriptie.