Museum Helmond – Alex Webb ‘Errand and Epiphany / Photographs 1978-2022’

Museum Helmond, locatie Kunsthal
25 maart t/m 24 september 2023

 

Alex Webb (*1952, San Francisco, VS) studeerde literatuur en geschiedenis aan de Harvard University en fotografie aan Harvard’s Carpenter Centre for the Visual Arts. In 1974 startte Webb zijn carrière als fotograaf. In 1979 werd hij volwaardig lid van Magnum Photos. Zijn werk is gepubliceerd in onder andere The New York Times, National Geographic en Geo. In 1986 gaf hij zijn eerste boek Hot Light / Half-Made Worlds: Photographs from the Tropics uit. Uiteindelijk bracht hij meer dan 15 fotografie boeken uit. Binnenkort verschijnt zijn monografie Dislocations II. Zijn foto’s waren te zien in vele internationale tentoonstellingen, onder meer in het Whitney Museum of American Art in New York en Walker Art Center in Minneapolis. Zijn werk is opgenomen in de collecties van, onder andere, Metropolitan Museum of Art in New York en het High Museum of Art in Atlanta. Webb ontving meerdere fotoprijzen, waaronder het Guggenheim Fellowship in 2007.

Webb werkt eveneens samen met zijn echtgenote en dichteres/fotograaf Rebecca Norris Webb.

Foto’s door Dave van Hout

 

Magnum fotograaf Alex Webb (San Francisco, 1952) is wereldberoemd vanwege zijn straatfotografie. Zijn foto’s zijn levendig en dynamisch. Webb toont de wereld als een bijzondere plek waar het alledaagse zich soms als iets buitengewoons openbaart. Dat verklaart de keuze voor de cryptische titel ‘Errand and Epiphany’. We zien kinderen die op een straatfeest naar zeepbellen grijpen, inwoners van Haïti die ondanks alle ellende hun dagelijkse leven voortzetten of een meisje op straat dat haast jongleert met vers bereide felgekleurde suikerspinnen.

Alex Webb behoort tot de tweede generatie pioniers van de kleurenfotografie. Zijn foto’s worden gekenmerkt door rijke, verzadigde kleuren. Regelmatig worden ze doorsneden door krachtige schaduwen. Webbs nieuwsgierigheid voert hem steeds naar grensgebieden en de randen van samenlevingen: plekken waar culturen samenkomen, soms botsen, soms versmelten. Hij is steeds weer gefascineerd door de vreemdheid en complexiteit van deze wereld.

Webb past regelmatig het perspectiefprincipe toe waarbij diepte vooral gesuggereerd wordt door de figuren, objecten of handelingen bewust achter elkaar te plaatsen. De locaties die Webb fotografeert zijn soms raadselachtig. Webb is een meester in het vangen van een plotselinge miseen-scène van meerdere personages binnen één kader, een kortstondig moment waarin alles klopt.

Museum Helmond heeft de primeur om voor het eerst een overzicht van Webbs oeuvre te tonen dat meer dan veertig jaar fotografie omvat. Nadat hij zo’n dertig jaar intensief op allerlei plekken in de wereld fotografeerde, vond hij het rond 2010 tijd om zijn eigen gecompliceerde land te fotograferen: de Verenigde Staten. De expositie presenteert circa 80 grootformaat foto’s, gemaakt op de Caraïben, Haïti, Mexico, Cuba, Latijns-Amerika, Europa en de VS. Daarnaast vertoont het museum doorlopend zijn korte film over Istanbul: de stad van honderd namen, “Aziatisch en Europees, oud en modern, Islamitisch en seculier,” aldus Webb.


Teksten zijn geschreven in samenwerking met mijn stagebegeleider Frank Hoenjet, curator Museum Helmond.

Vorige
Vorige

Iraanse en westerse feministische fotografie

Volgende
Volgende

Museum Helmond - Audiotour Alex Webb